Ако сте решила да сключите брак…

Ако сте решила да сключите брак…
…Някои теми, които трябва задължително да обсъдите, преди да кажете „да”
 
Знаете ли причината, поради която се разпадат значителна част от браковете? Партньорите просто не са обсъдили важни въпроси, преди да встъпят в брак. Ако не искате да повтаряте техните грешки, изучете темите, които трябва задължително да повдигнете по време на сериозен разговор с вашия бъдещ съпруг.

Тема №1: Причина за женитбата.

Отговорът „защото обичам” в този случай не се приема, защото вие трябва да се доберете до другите важни мотиви за встъпване в брак. Те са основата за разбиране на основните потребности на партньорите. Нека всеки от вас да състави списък с няколко точки: защо иска да се ожени/омъжи. Отговорите могат да бъдат и „защото искам дете”, „защото това го изисква моята религия”, “защото само бракът може да осигури безопасни отношения” и т.н.

След това си сверете написаното. Обърнете внимание на общото и различното. Ако се почувствате дискомфортно и се разстроите, това е сигнал, че трябва да поговорите сериозно и да се опитате да намерите компромис между вашите потребности.

Тема №2: Модел на семейството.

Всеки един от вас трябва да си помисли отношенията на кои семейства са ви повлияли. Това могат да бъдат родители, чичовци и лели, приятели и т.н. Съставете списък на тези двойки и си задайте въпроса: какво искам да заимствам от тези семейства? А какво – да избегна?

Много важно в брака е подсъзнателно да се копира поведението на другите семейства. Постарайте се да обсъждате заедно с партньора модела на семейството, който ви устройва и двамата. При това не забравяйте за такива важни неща като:
– свободното време: Как ще го прекарвате – заедно или поотделно?
– общуването с родители и приятели: Колко тясно и колко често?
– кавгите: Колко често те са допустими?

Тема №3: Вашите очаквания.

Нека всеки от вас да състави приблизителен модел на това как ще протича вашия ден – т.е. съвместният ви живот. И двамата ли ще работите или някой от вас ще се посвети на семейството и възпитанието на децата? Кой ще се занимава с разпределението на бюджета и какъв ще бъде този бюджет: общ или отделен? Всички тези въпроси вие трябва да обсъдите преди да сте встъпили в брак. И ако по време на обсъждането възникнат разногласия, веднага трябва да ги разрешите.

Не пренебрегвайте нито една от трите теми – всяка от тях е важна по свой начин за запазването на вашия бъдещ брак. Постарайте се да постигнете разбирателство по всички въпроси – тогава вие можете да бъдете напълно уверени, че сте направили всичко възможно, за да създадете семейството, за което сте мечтали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: