Анорексия

Терминът “анорексия нервоза” не отговаря съвсем точно на съдържанието на това разстройство, тъй като анорекия означава “липса на апетит”,а в случая проблемът не е във факта, че болната няма апетит, напротив, много често апетитът присъства много осезателно, но бива строго контролиран и потискан. Обикновенно основният мотив е, че страдащата се вижда или чувства много дебела – едно възприятие изопачено, нереално, което не отговаря на действителността. Само в по-напредналите фази на заболяването апетитът наистина изчезва, тъй като в тялото започват физиологични промени – намаляване на киселинността на стомаха и всичко останали органични разстройства, които следват като резултат от това. Страдащата довежда себе си до пълно физическо изтощение, не защото няма желание за ядене, а защото се опитва да контролират и намалява теглото си. Тя нарочно се отказва от почти всички видове храна – особенна от калоричната, пълна с хранителни съставки. Тя се задоволява само с поемането на плодове и зеленчуци и с много много вода. Но въпреки това нейния интерес към храната не намалява. Напротив. Обикновенно момичето, засегнато от анорексия се отдава с голямо желание на процесите на приготвяне на храната за останалите членове на фамилията си. Този факт може да бъде интерпретиран като компенсация на нейния незадоволен апетит.

В професионалните среди анорексия нервоза се определя като натрапливост по отношение на дебелината на тялото. Тази натрапливост кара пациента да предприема строги мерки, с цел да намали колкото се може повече  теглото си чрез продължително гладуване или строги техники на диета от типа на разделно хранене, прочистване с вода и пр, които от своя страна провокират пълно физическо изтощение и довеждат до сериозно разстройство на ендокринологично и физиологично ниво, които понягога са необратими. Някои автори, предимно от бившите соц. страни (Т.Димитриева, Русия) предпочитат да разглеждат анорексия нервоза от психосоматична гледна точка. Повечето автори от западноевропейски произход, отреждат място на това разстройство в сферата на психопатологията.

Диагностични критерии на анорексия нервоза :
–         загуба на тегло, поне 15 % от първоначалното,
–         отказ да се поддържа телесно тегло на границите на дори минималните приемливи норми,
–         преувеличен страх от повишаване на теглото, дори и при тежки случаи
–         разстройство на възприятията за маса и форма на тялото, придружени от едно прекомерно внимание по отношение на същите
–         отричане на болестта и липса на интерес към какъвто и да е било терапевтичен проект
–         аменореа

Към тези критерии можем да добавим още:
–         загубата на теглото не е резултат от никакво друго органично страдание,
–         прекомерна физическа активност, практикувана с цел да се поддържа теглото на колкото се може по-ниски нива,
–         може да се наблюдават и откъслечни епизодии на: самопровокирано повръщане; злоупотреба с ласативи и диуретици; епизоди на преяждане последвани или от строги диети и увеличена физическа активност или от повръщане,
–         твърде голяма чувствителност по отношение на контрола на теглото – или фиксираност към теглилката (ритуалът да се мерят многократно на ден и да си водят дневник) или пълен отказ и бягство от същата.

Елементи на психологическо поведение, които могат да ни наведат на мисълта, че съществува този проблем:
–         спортна или танцова активност, прилагана с твърде голяма настойчивост
–         твърде голям стремеж към постигане на отлични резултати в ученето или в работата
–         зависимост или пълно отхвърляне на майката
–         фалшива самоувереност, враждебност, безчувственност, емоционална изолираност, твърдоглавост и упорство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: