“Благородните лъжи“

Кога „благородните“ лъжи са по-добрата тактика.

Сигурно са ви учили, че честността винаги е най-добрата стратегия. Но вероятно сте попадала и в ситуация, когато искреността ви е изигравала лоша шега. Прочетете има ли такова понятие като “прекалена честност”, помага ли или вреди тя на отношенията ви и кога малките, “невинни” лъжи са по-добрата тактика.
Кога е добре да сме искрени и кога е по-добре да сме дискретни: 6 често срещани сценария, когато благородната лъжа е по-добрата алтернатива.

1. Скъпи, дебела ли съм?
Жените често питат партньорите си дали изглеждат дебели. Искат любимият им да бъде честен с тях, но в действителност не желаят да чуят истината. Ако мъжът е умен, той е наясно, че не трябва да споделя подобно нещо. Как може да се излезе от подобна ситуация? Удовлетворете искането. Ако партньорът ви пита как е новата му прическа, която вие изобщо не харесвате, отговорете по позитивен начин. Кажете му, че предпочитате старата, но в крайна сметка става въпрос само за коса. Ако сте недоволна от натрупаните от партньора ви килограми, няма проблем да покажете това, но пак по позитивен начин – като го мотивирате и окуражавате да ги свали. Никога не се нахвърляйте и не обиждайте.

2. Не искам аз да й го кажа…
Съпругът на най-добрата ви приятелка има любовна афера. Да й кажете или да замълчите? От една страна ви се иска да предпазите приятелката си, но от друга – това е много лична и деликатна тема. Отговорът – ако сте 100% сигурна, че съпругът наистина кръшка и няма намерение да спре или че планира да изостави семейството си, трябва да защитите приятелката си, като й кажете, особено ако тя има деца. Ако знаете, че е било еднократно “излизане от релсите”, може би е по-добре да премълчите за момента. Техният брак е нещо между тях двамата и дори и най-добрите приятелки не се допускат в най-личното пространство. Възможно е също тя самата да знае за изневярата и да се почувства много неловко от това, че вие също знаете.

3. Знаеш ли какво се говори за теб?
Може би самата вие сте говорила… за други хора зад гърба им, но какво се случва, когато дочуете слух за някой, когото обичате? Трябва ли да го информирате? В общия случай отговорът е “не”. Клюките обикновено са маловажни и произтичат от завист или дори от чиста скука. Ако това, което сте чула е незначително и безобидно, не рискувайте да нараните чувствата на приятелката си, като й го споделите. Ако става въпрос обаче за клюка, която може сериозно да навреди на живота на приятелката ви, при всички случаи й кажете. Така вероятно вашата искреност ще й направи услуга, като й даде възможност да прекрати слуховете.

4. Не ми харесва отношението ти към децата…
Не ви допада какъв родител е онази ваша позната. Може би е твърде небрежна или пък прекалено строга. Имате ли право да го кажете? Докато поведението й не заплашва здравето на децата, стойте настрана. Като цяло хората са много загрижени за децата си и трудно приемат критики за поведението си като родители. Само защото вие имате друга представа за това, какъв трябва да бъде един родител, не означава, че вашата позната е лош родител. Ако тя сама дойде и ви поиска съвет – дайте го. В противен случай – дръжте си устата затворена.

5. Каква си била като малка?
Рано или късно, децата винаги задават на родителите си въпроси за тяхната младост. Така те търсят път към родителите си, начин да съ-отнесат живота си към техния. Добрата тактика обаче не е да споделите с детето си какви щуротии сте вършили. По-умният подход е да спестите детайлите от годините, когато сте се формирала като личност. Дайте им някакъв по-общ отговор. Много е вероятно, вместо да се поучат от вашите грешки, децата ви да използват информацията, която им давате, за да оправдаят собственото си лошо поведение. По-добре изчакайте децата ви да пораснат достатъчно, за да споделите опита си с тях.

6. Какъв беше той?
Възможно е партньорът ви да зададе този въпрос по отношение на минали ваши връзки. В този случай също е най-добре да се даде обща информация. Прекаленомного детайли могат да доведат до ревност, гняв, загуба на доверие, без да споменаваме, че партньорът ви вероятно не иска всъщност да знае пикантните подробности. Когато става въпрос за минали връзки – вашето минало си е само ваше минало. Затова по-добре го запазете за себе си, освен ако не става въпрос за нещо, което може непосредствено да засегне настоящата ви връзка.

Спомнете си този материал следващия път, когато изпаднете в ситуация “между чука и наковалнята”. Осъзнайте разликата между това да сте брутално честна и просто искрена. Дайте си сметка, че понякога честността ви може ненужно да нарани някого. Някой беше казал, че честността може да е най-добрата стратегия, но е важно да се запомни, че очевидно, по пътя на изключването, не-честността е втората най-добра стратегия. Така че, ако вашето мото в живота е да сте винаги искрена, знайте, че има една мъдрост, която гласи: ”Неведението е благословия”.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: