Защо е нужен секса и как да си го върнем?

Защо е нужен секса и как да си го върнем?
Липсата на физическа интимност придобива епидемични размери
 
Въпреки че няма точно определен брой сексуални контакти, които двойките трябва да имат, за да се смята, че сексуалният им живот е нормален, специалистите определят като проблем, ако броя на сексуалните занимания на партньорите са по-малко от 10 пъти годишно. Проучване на списание Newsweek стига до заключение, че в тази категория попадат между 15% и 20% от двойките. Това кара специалистите да определят ситуацията като “епидемична”.
Епидемия или не – когато двама души, които споделят едно легло, не проявяват интимност, връзката им страда, защото пренебрегването на физическите и емоционални потребности не е начин да останете заедно.
Сексът не е единствената основа на една връзка, но физическата интимност в съвместния живот е жизненоважен начин за останете свързани с партньора си. Освен това – да се прави секс е забавно и полезно! Дори само докосването само по себе си има терапевтичен ефект, особено ако се дава или получава редовно.

Сексът е страхотен начин да се освободите от напрежението и стреса и чудесна форма на физическа активност. Най-често споменаваната причина за липсата на секс е натоварения работен график, който не оставя време и енергия за нищо друго. Да се наспим става по-важно, отколкото да осъществим контакт с любимия. Грижата по децата също се явява изтощителна, особено за жените. Биологичните промени в организма са още една причина за намаляване на сексуалното желание. За липсата на секс причината може и да е емоционална, ако единият от партньорите се чувства обиден от отношението на другия.
Връзката без секс, особено когато причината е в единия от партньорите, отказващ секс, може да доведе до сериозни последици. Като не търси интимна близост, този партньор все едно пренебрегва другия, неговите нужди, а това често е достатъчно основание за пренебрегнатия да мисли за раздяла. Липсата на секс често е и причина за изневяра, тъй като пренебрегнатия партньор започва да търси това, което му липсва в отношенията на друго място и с друг човек. Въпреки че това съвсем не е основателна причина за изневяра, истината е, че се случва, при това – често.

Включете секса в плана си
Ако графикът ви е причината да пренебрегвате нуждите на партньора си, променете го. Вместо да оставяте на секса второстепенно място в мислите си, включете го в списъка със задачи – може и да не е романтично, но истинската романтика вероятно съвсем ще изчезне, ако непрекъснато си намирате извинения.

Не се притеснявайте да коментирате секса – все пак сте близки
Ако вие сте потърпевшата страна, спрете да се надявате, че може би ще се случи днес или утре или..Вземете инициативата. Общуването е задължително за всяка действаща връзка и върху въпроса за секса не трябва да се поставят ограничения. Говорете с партньора си, обяснете му как се чувствате, но също се вслушайте и в неговите чувства. Ако не знаете как точно да подходите – потърсете консултация с психолог.

Действията говорят по-силно от думите
А може би е време да спрете да се въртите в омагьосан кръг от обяснения и да започнете да действате. Не чакайте винаги да сте в настроение. Дори и да сте капнала, опитвайте да инициирате секс всеки ден, докато почувствате, че отново сте във форма. Опитайте се наистина, а не формално, да се фокусирате върху акта, за да участвате истински в него. Не е невъзможно да върнете страстта в отношенията си – невъзможността е само във вашето нежелание да го направите. Спомнете си, че човек се свързва с някой, с обещанието да споделя “добро и лошо” и си помислете дали искате да споделяте само “лошото”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: