Защо не можете да си намерите работа?

Защо не можете да си намерите работа?
Няколко причини, които нямат нищо общо с кризата
 
На теория изглежда просто: написвате резюмето си, изпращате го на работодател, той ви кани на интервю, вие се представяте добре и той ви назначава.
На практика, разбира се, е по-сложно и търсенето на работа може да продължи дори с години.
Защо никой не иска не само да ви наеме, но дори не ви канят на интервю? Ето няколко възможни причини:

– Резюмето и мотивационното ви писмо са претрупани с информация, липсват разграничени абзаци, има твърде много сложни подчинени изречения и… правописни грешки. С други думи, предоставената информация се възприема трудно, а това води до формирането на отрицателно мнение за вас още в самото начало.

– Вашето резюме и мотивационното ви писмо са лишени от индивидуалност, като предоставената информация е твърде обща. Старайте се да давате повече конкретни данни – къде сте работила, на каква длъжност, какви задължения сте имала, какъв опит сте придобила, постиженията ви и пр.

– Резюмето ви и мотивационното писмо звучат неубедително и неуверено. Ако се притеснявате, че нямате достатъчно опит или познания за длъжността, за която кандидатствате, не го споменавайте. Поставете акцента върху личните си качества, които показват, че може да компенсирате това, което не ви достига. Така, ако не ви достига опит, напишете, че имате способност да учите много бързо.

– В мотивационното писмо поставяте акцента върху това, какво може да ви даде новата работа, а работодателите всъщност се интересуват от обратното. Заложете на това, как вие бихте могли да допринесете за развитието на компанията.

– В резюмето ви се представяте като голям професионалист, поради което то звучи така, като че ли не вие търсите работа, а тя трябва да ви намери. От една страна е добре, че имате висока самооценка, но от друга – по-добре нещата да са представени с мярка, без да се хвалите твърде много.

– По време на интервюто вие повдигате темата за заплащането. Въпреки че не е забранено, повечето работодатели биха реагирали отрицателно на подобна “инициатива” Изчакайте работодателят пръв да заговори за заплащане.

– Когато стане въпрос за заплатата, назовавате твърде висока цифра. Не е лошо да се опитвате да се продадете скъпо, но има някои неща, с които е добре да се съобразите. Например – направете предварително проучване на заплатите в други компании за подобна длъжност и дайте едно обосновано предложение.

– По време на интервю, при отговор на въпрос за слабите ви страни, започвате да говорите твърде много. Разбира се, не е добре да претендирате за безгрешност, но би било добре да споменете една-две слабости, като ги представите така, че да изглеждат не като отрицателни, а като положителни черти.

– Превръщате събеседването в монолог или само слушате. И двата подхода са погрешни. Заложете на диалога. Не е печелившо поведение нито да говорите само вие, без да предоставите възможност на интервюиращия ви да се включи, нито да се мъчат да ви “изкарват думите от устата с ченгел”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: