За пълнолетни…….

Транссексуален
1.) човек, който изпитва противоречие между пола, към който чувства, че принадлежи (нервно-церебралния и психическия си пол) и физическия си (генетичен, генитален, хормонален и социален) пол, и е променил или желае да промени тялото си, така че то да отговаря на пола, към който чувства, че принадлежи, посредством хормонални медикаменти, хирургия и други средства; (понятието не е свързано със сексуалната ориентация на индивида, т.е. тя може да бъде хетеро-, хомо-, би-, …). Определението се основата на теорията, според която мозъчните структури при транссексуалните са по сходни с тези на противоположния генетичен пол; тази теория, както и никоя друга теория за транссексуалността НЕ е доказана!
2.) Тази дефиниция съвпада с първата, с изключението че тук вече се намесва и сексуалната ориентация на човека. Тук под „транссексуален“ се разбира човек, който е променил или желае да промени пола си от мъжки към женски и бива сексуално привличан от мъже или пък човек, който е променил или желае да промени пола си от женски към мъжки и бива сексуално привличан от жени. Тук възниква и понятието „транс-транссексуален“ което се отнася до човек, който е променил или желае да промени пола си от мъжки към женски и бива сексуално привличан от жени или пък човек, който е променил или желае да промени пола си от женски към мъжки и бива сексуално привличан от мъже.
Кросдресър

събирателно понятие за хора, които носят дрехи и аксесоари, характерни за другия физически пол (думата няма връзка със сексуалните самоидентификация и ориентация на индивида); хетеросексуален псевдотрансвестит; (думата се използва по цял свят и е крайно време да навлезе и родния ни речник) съществително: кросдресинг
Хомофобия
нелогичен страх от (и угнетяване на) хомосексуалните
Автоеротизъм
сексуална възбуда и задоволяване от самостоятелни еротични (сексуални) преживявания (напр. мастурбация)
Сексуално отклонение
сексуалните отклонения (девиации, парафилии, парапатии, парерозии, сексуални парастезии, перверзитети) са сексуално-еротични състояния, при които сексуалното удоволствие се постига с помощта на атипични или забранени от културата действия (секуални табута), отклоняващи се от общоприетите в рамките на дадена етническа култура форми на полово поведение. Девиациите не се отнасят към болезнените състояния (половите извращения).
Транссексуалността НЕ спада към списъка на сексуалните отклонения на Международната здравна организация, но трансвестивният фетишизъм и трансформационните фетиши спадат.
Сексуалните отклонения не се смятат от психиатрията за клинични състояния, т.е. не изискват лечение, освен в случаите, когато са в състояние да причинят страдание или вреда на едно или друго лице, или да възпрепятстват воденето на „нормален“ сексуален живот (според субективните стандарти на съответното общество и време).
Фетиш
неодушевен обект, идея, ситуация и т.н., който предизвиква голяма отдаденост или ненормално силно възхищение и/или сексуална възбуда
Трансформационен фетиш
сексуална възбуда от мисълта да бъдеш друг човек, някакво животно, същество, или предмет, или да промениш външния си вид по необратим (радикален) начин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: