Злато и …….

Злато

Злато кюлчета

Химически елемент, плътен, светъл, жълт скъп метал от група Ib, 6 от периодическата таблица до период, на periodic table,. Златото има няколко качества, които са го правили изключително ценно в течение на историята. То е привлекателно в цвят и яркост, трайно до степен на фактическа нерушимост, изключително податливо на обработка, и открито обикновено в природа в сравнително чиста форма. Историята на златото е недостигната от никой друг метал поради неговата стойност в умовете на хората от най-ранните времена.

Относно минирането, възстановяването, и рафинирането на злато, вижте промишленостите, екстракцията и преработването:

Качества, случаи, и употреби

Златото е един от най-тежките метали. То е добър проводник на топлина и електричество. То е също така леко и най -податливия и еластичен от металите; унция (28 грама) може да бъде изкована до 187 квадратни футове (за 17 квадратни метра) в извънредно тънки листове наречени златни листа.

Защото златото е визуално удовлетворяващо и приложимо и не потъмнява или ръждясва, то е било един от първите метали, които са привлекли вниманието на човека. Примери на сложен златни изработки, много от тях – в почти съвършено състояние, са оцелели от древните египетски майстори, миноанците, асирийците, и етруските и златото е продължило да е изключително предпочитан за изработване на бижутерия и други декоративни предмети.

Благодарение на неговите уникални качества, златото е бил материал, който е всеобщо приет в замяна, за стоки и услуги. Във формата на монетите или кюлчето, златото е играло значителна роля като валута с висока стойност, въпреки че сребърно е било обикновено стандартното средство за плащане в световната търговия. Златото е започнало да служи като на с хартиените валутни системи когато те станали широко разпространени през 19-ти век, и от 1870-те до първата световна война златният стандарт е бил в основата на световните валути. Въпреки че официалната роля на златото в международната парична система, която е имала се прекратява през седемдесетте, металът продължава да се използва като резервен актив, и близо 45 процента от всичкото злато на света се притежава от правителства и централни банки като резерв. Златото е още прието от всички страни като медия на международно плащане.

Златото е широко разпространено с ниски концентрации във всички всички вулканични скали. Неговото изобилие в кората на земята е оценено на близо 0. 005 процента от милион. То става до голяма степен в естествено състояние , оставайки химично несвързано освен с телуриум, селений, и вероятно бисмут. Единствения естествен изотоп на елемента е злато -197. Златото често се намира в медни и оловни залежи и въпреки че количеството е често извънредно малко, то е лесно извлича от рафинирането на базисните метали. Големи маси на златоносен камък достатъчно богати за да се нарекат руди са необичайни. Два вида залежи, съдържащи значителни количества, от злато са известни: хидротермални жили където златото е с кварц и пирит и в залежи от пясък, мръсотия или глина обикновено в много стари или активни поречия на реки.

 

 

 

 

 

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: