Какво говори сърцето и…Как да разчитаме пулса си

Какво говори сърцето и…
… Как да разчитаме пулса си
 
Нарушенията в пулса могат да свидетелстват за различни болестни състояния: поражения на миокарда, натравяния, нарушения в обмяната на веществата, дори за скрита депресия.

Сърцето ни “бие” неуморно през целия ни живот: то се съкращава повече от 100 хиляди пъти на ден и всеки час придвижва по кръвоносните ни съдове около 300 л кръв. Неговите удари са своеобразен шифрован разказ за състоянието на организма.

При какви нарушения в сърцебиенето трябва да търсим помощ от специалист

Пулсът не трябва да се измерва в изправено или легнало положение, ако сте гладни или току що приели храна, ако сте премръзнали или сте се прегрели, а за жените – през и в навечерието на критичните дни.

Ударите на сърцето могат да се преброят лесно. Фиксирайте броя удари на пулса за 30 секунди и умножете резултата по 2. Ако страдате от сърдечни проблеми и няма гаранция, че количеството на ударите през различните промеждутъци от време е еднакво, най-добре бройте в продължение на 1 минута.

Каква е нормата

За бебетата 120-140 удара в минута, за децата на предучилищна възраст – 90-110, за по-големите деца – 80-90, а за тези, които са над 14 г. както и за възрастните – 60-80. С годините пулсът става по-бавен – не повече от 65 удара в минута. Интересен, а и важен факт е, че при издишване той се учестява, а при вдишване се забавя.

Ако ударите на сърцето ви са по-малко от нормалното, става дума за брадикардия. Ако сте спортист или просто спортувате редовно, този резултат може да свидетелства за по-икономична работа на сърцето. Но ако не сте свикнали с натоварването и тренировките, вероятно страдате от някакво заболяване: вирусна инфекция, повишено вътречерепно налягане, намаляване на функциите на щитовидната жлеза, различни заболявания на сърцето. Затова задължително си направете кардиограма, анализ на хормоните на щитовидната жлеза, УЗИ на сърцето и биохимично изследване на кръвта.

Понякога пулсът изчезва за кратко време. Това състояние се нарича блокада на сърцето , т.е. забавяне или пълно прекратяване на преминаването на импулсите на възбудата по проводящата система на сърцето. Ако ударите закъсняват за секунда, може да се появят конвулсии и припадъци, които са опасни за живота.

Блокадите обикновено започват при тежки некротични, склеротични или възпалителни процеси в сърцето, при сложни пороци и след инфаркт.

Учестеният пулс (тахикардия) е по-разпространен и познат практически на всички. Това се случва и на здравите хора – след вълнение, физическо натоварване, порция алкохол, но много бързо всичко се връща в нормата.

Понякога обаче тахикардията може да продължи с часове или дори с дни. Ако тя се съпътства с повишено налягане или температура, те трябва да се лекуват. При липса на такива, трябва да се провери нивото на хемоглобин в кръвта и активността на щитовидната жлеза. Обърнете се за консултация към кардиолог – понякога това е сигнал за възпаление на миокарда. Най-често тахикардията се дължи на вегетативно-съдова дистония и трябва да се погрижите за нервната си система.

Ритмичността на пулса също се определя лесно: по норма интервалите между ударите трябва да бъдат еднакви. Но понякога пулсът изведнъж закъснява или избързва. Кардиолозите наричат това състояние екстрасистола.

Тези неприятни усещания често плашат пациентите и провокират техните съмнения за наличието на сериозно заболяване. Сами по себе си екстрасистолите не носят никаква вреда. Ако пулсът се увеличава след физическо натоварване, са възможни ендокринни разстройства или миокардит. А ако се намалява – проблемът се крие в състоянието на нервната система. Това е един от типичните признаци на скритата депресия.

Екстрасистолите могат да бъдат провокирани и от пушене, алкохол, силен чай или кафе, преяждане, болки в областта на коремната кухина.
Ако те са не повече от 200 за денонощие, няма никакви органични отклонения. 60% от случаите на подобни нарушения в ритъма се наблюдават именно при хората със здраво сърце. Но за тези, които страдат от сърдечни заболявания (атеросклеротични изменения на сърцето, стенокардия, инфаркт на миокарда), екстрасистолите са тревожен признак за изостряне на заболяването.

Напрежението в артериите

То се определя чрез силата, която е необходимо да се приложи, за да се прекрати преминаването на пулсовата вълна по артерията. Това се проверява по следния начин: по дължината на съда се поставят на разстояние два пръста. С единия се натиска артерията дотогава, докато вторият пръст не престане да възприема пулса.

Ако е необходима по-голяма сила, пулсът е нарича твърд и това често се случва при високо кръвно налягане и атеросклероза. Твърде мекият пулс е характерен за ниското артериално налягане.

Представителите на нетрадиционната медицина вярват, че по пулса може да се открие също така кой орган е болен, да се разпознаят много заболявания и дори да се определи характера на човека. За това обаче няма никакви категорични научни доказателства.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: