Какво говорят за вас думите, които използвате?

Какво говорят за вас думите, които използвате
Начинът ви на изразяване е барометър за вашата интелигентност
 
Ако смятате, че времето да се тревожите за начина си на изразяване е отминало заедно с последните ви изпити в училище или в университета, грешите. По време на интервю за работа, вашият речник се приема като показател за образоваността, интелигентността и способностите ви.
Независимо дали кандидатствате за първата си работа или вече се целите в по-високи позиции, често начинът, по който се изразявате, определя съдбата ви.
Според специалистите това е една от основните причини, които определят дали ще ви наемат или не.
Това не означава, че трябва да се опитвате да парадирате, като използвате странни думи, само за да покажете интелигентността си. Някои хора пък използват твърде сложен, академичен език, за което получават празен, неразбиращ поглед и се налага да обясняват отново, вече с прости думи, какво са искали да кажат всъщност. Естествено, това не води до никъде. Успехът в говорните ви умения се крие в това, да използвате такива думи, които ви карат да се чувствате комфортно с употребата им и респективно – да бъдете разбрани от другите.
Специалистите съветват да бъдат използвани “силни” думи. Това са думи, чиято употреба има силно въздействие върху тези, които слушат. Може да започнете, като си направите списък с такива думи – обръщайте внимание на онези думи и изрази, които са ви повлияли и са имали ефект върху вас. След това се опитайте да ги включите в собствения си, активно използван речников запас и да направите така, че употребата им да не ви смущава.
Повечето хора имат запас от такива думи в пасивния си речник – т.е. този, който разбират, но не употребяват често. Когато вие използвате тези думи при подходящ повод, например по време на интервю, този, който ви слуша, ще бъда впечатлен. Интелектуалното въздействие, което имате по време на интервю чрез използвания от вас речник, се осъществява както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво.
По мнение на специалисти, когато се подготвяте за интервю, трябва да потърсите думи и изрази, които най-добре ще предадат и обяснят вашия минал опит и желанието ви за новата работа.
Истината е, че речникът, който използвате, служи като неформален барометър за вашата интелигентност. Колкото сте по-образована, толкова по-добре ще конструирате изреченията си, ще използвате по-точни и изразителни думи и по-малко паразитизми.
Хората с богат речников запас могат да намерят точната дума в точния момент. Аргументите им са по-кратки, ясни и убедителни. Една от най-жалките гледки е на човек, който се опитва да каже нещо, но не може да намери нито думите, нито “граматиката” си.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: