Как да не се превърнете в отчаяна съпруга или…

Как да не се превърнете в отчаяна съпруга или…
… какво е нужно да знаете за себе си, преди да се обвържете
 
Спомняте ли си Габриела Солис от “Отчаяни съпруги”? Красивият бивш модел, със страхотен богат латино съпруг, голяма къща и бездънна банкова сметка. Именно тя определи тона на сериала с тази проста, но много уместна забележка по отношение на брака си: “Имам всичко, което съм искала. Но съм искала грешните неща.”
Не е необходимо да сте нещастна (или отчаяна) съпруга, за да разберете какво е имала предвид. Наистина, когато става въпрос за избор на партньор в живота, прекалено много от нас въобще не са наясно какво всъщност искат и от какво се нуждаят. Това е и причината толкова малко да го намират, казват специалистите и съветват първо да отделите време да опознаете себе си, преди да се опитвате да опознаете някой друг. И ви предлагат пет начина, които биха ви помогнали да го направите:
1. Определете основните си ценности.
2. Разберете емоционалните си нужди.
3. Идентифицирайте чертите на любимия.
4. Тествайте потенциалната си връзка.
5. Ако връзката е започнала, изчакайте поне 3 месеца, за да я проверите.

Определете основните си ценности
Да разберете кои за вас са най-важните ценности е основополагащо, за да разберете от какво наистина се нуждаете. Основните ви ценности са онези неща, свързани с вас, които, изглежда, никога няма да се променят – това са принципите, в които вярвате, докато израствате и които остават дълбоко заложени във вас, независимо как се променя животът ви. Вашите основни ценности определят коя сте вие и от какво имате нужда. Затова нищо друго не е от толкова голямо значение, колкото да намерите човек, който да ги споделя. Въпреки че най-важните ценности са различни за различните хора, те често се допират в някои от личните разбирания за:
· Желанието да имате деца
· Религиозни вярвания
· Отношение към парите
· Как вземате важни решения
· Значението, което отдавате на честността, верността, доверието и др.
“Когато става въпрос за нашите най-важни и дълготрайни връзки, сходните ценности се явяват лепилото, което свързва двама души заедно”, твърдят психолозите.

Разберете емоционалните си нужди
Докато основните ни ценности оформят основата за това, кои сме ние, нашите емоционални нужди често определят по-фините аспекти на връзката ни. Психолозите казват, че трябва да осъзнаем тези емоционални нужди, преди да намерим някой, който да може да ги задоволи.
Нуждата от интимност, от уважение, нуждата да бъдем разбрани и приемани от партньора ни – всичко това са важни аспекти от нашата същност. Всеки иска тези нужди да бъдат задоволени по различен начин, за да се чувства щастлив и сигурен. Да разберете как искате да бъдат задоволени вашите емоционални нужди, е най-важното, за да намерите партньор, с който да се чувствате удовлетворена и щастлива.
Проблемът се появява, когато търсим партньор, който да ни задоволи по начин, който единствено ние може да направим за себе си. Ако търсите партньор, който да ви накара да се самоуважавате, да ви направи щастлива, да ви спаси от скучен или нещастен живот, ако търсите някой, който да ви накара да се почувствате цялостна и завършена – в такъв случай има да свършите доста работа, защото това са нужди, които никога няма да бъдат задоволени от някой друг, освен от самата вас. Да възложите такива изисквания към някой друг е все едно да обречете себе си и връзката си на провал.

Идентифицирайте чертите на любимия
Как да подходим, за да намерим този човек, който ще споделя ценностите ни и ще задоволява емоционалните ни потребности? Специалистите казват да търсим указания във връзките, които вече имаме с приятели и в семейството. Те съветват да се вгледате във връзките, които ви карат да показвате най-доброто от себе си, в които чувствате, че се развивате и се чувствате удовлетворени.
Важно е също да си спомните за хората, които ви карат да се чувствате сигурна и в безопасност и с които може да бъдете себе си. Така ще разберете кои са онези черти, които бихте искала да притежава вашият любим. Често хората които ни заобикалят и с които се се чувстваме най-комфортно, притежават тези характеристики, от които имате нужда за дългосрочна връзка.

Тествайте потенциалната си връзка
Вглеждайки се в себе си може да ви помогне за успешна връзка, но вие, евентуално, трябва и да приложите това, което сте открили и…да започнете да търсите партньор. За нещастие, точно тук е мястото, където много от нас допускат грешки.
Една от най-често срещаните грешки: да вярвате, че човека, чиято външност и личност харесвате, също така притежава важните качества, от които вие се нуждаете за дългосрочна връзка, преди да го познавате добре.
Има нещо, което се нарича “когнитивен дисонанс” – това означава главата ви да вярва едно нещо, а сърцето ви – друго. Когато сте в разгара на емоцията, сърцето ви абсолютно ще доминира над главата ви. И когато логиката ви най-накрая се завърне, което според специалистите отнема около 120 дни от първия трепет – изведнъж трепетите на сърцето не ви се струват вече толкова трогателни.
Много от проблемите могат да бъдат избегнати, ако гледате на новата си връзка като на нова кола – започвайки с пробно каране, известно в теорията на взаимоотношенията като “ухажване”.
На първите етапи от всяка връзка, трябва да има пробен период – и това е опознаването на някой, не да спите с него. Всъщност – на тази фаза трябва да имате 3 или 4 различни потенциални партньори. Това ще ви даде необходимата емоционална дистанция и времето, от което имате нужда, за да ги опознаете, преди да се обвържете сериозно с някой от тях.

Ако връзката е започнала, изчакайте поне 3 месеца, за да я проверите
Ако връзката ви се развие и вие харесате това, което виждате, в рамките на два месеца може да задълбочите нещата, и може би дори изключително с един партньор. Но в рамките на 3 до 4 месеца трябва да се направи “контролен преглед”. Тази проверка трябва да включи честен отговор от ваша страна на няколко трудни въпроса относно вашия партньор:
· Наистина ли е толкова честен, както си мислих в началото? Има ли онези морални качества, които си мислих, че притежава?
· Наистина ли притежава ценностите, които имат значение за мен?
· Този ли е, за когото го мислих?
Ако отговорите са “не”, внимавайте. Специалистите казват, че червените сигнали са червени с причина – да бъдат забелязани! Ако партньора ви не е издържал изпита – по-добре бързо приключете с тази връзка.
И помнете – може да смените на някой чорапите, може да смените прическата му, но не може да промените ценностите му – или пък вашите!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: