Как да поискате увеличение на заплатата по време на криза…

Как да поискате увеличение на заплатата по време на криза
Няколко препоръки, които може да ви помогнат да постигнете целта си
 
В днешното нестабилно време работодателите предпочитат да икономисват за сметка на своите служители. Но това не означава, че вие не можете да постигнете увеличение на заплатата си. Главното е да умеете правилно да попитате за това.

В никакъв случай не трябва да отивате неподготвени на среща с работодателя. В този случай със 100% гаранция може да се каже, че няма да получите желаното. Възможно е дори да ви глобят. Затова първо трябва да си научите урока, а след това да се отправите към кабинета на началството.

Подготовката включва отговори на няколко въпроса:

1. Какво е финансовото положение на вашата фирма? Ако тя е принудена да икономисва пари за хартия за принтерите, едва ли ще има възможност за увеличаване на вашата заплата. Но от друга гледна точка, ако освен икономисването на хартията, ръководството води предишния си начин на живот (например кара скъпа кола, пътува често в чужбина), вие бихте могли да си издействате това повишение. Разбира се, ако успеете да докажете своята значимост.

2. Каква е вашата роля в компанията? Отговорете честно на въпроса: Незаменими ли сте? Ако утре ви уволнят, ще успеят ли веднага да ви намерят заместник. Ще пострада ли бизнесът от това? Ако сте незаменима, можете смело да поискате увеличаване на заплатата. Нищо не губите – на ценните сътрудници са им простени дребните грешки.

3. Какво конкретно искате?Ако мечтаете за повишаване на длъжността, а увеличаването на заплатата е само едно приятно допълнение, можете да помолите и за това. Но ако искате да получавате повече, а да изпълнявате обичайните си задължения, трябва да измислите специална аргументация (например инфлация, увеличаване на средната заплата на специалисти с вашия ранг и т.н.). Задължително обмислете цифрата , с което искате да повишите заплатата си, а също така възможният компромис – например вие искате увеличение от 500 лева, но ще се съгласите и на 400.

След като сте готови с всичко това, вие трябва да си определите среща с началника.И в този случай задължително трябва да се спазват някои правила:

– Срещата трябва да бъде индивидуална. Ако на нея присъства още някой друг, вашите шансове за успех намаляват.
– Абстрахирайте се от емоциите. Трябва да запозите спокойствие и да оперирате само с фактите, каквото и да ви казва шефът.
– Избрете подходящо време за разговора: например в навечериета на празник, след сключване на успешна сделка или просто, когато шефът ви е в добро настроение.
– Бъдете готови да докажете, че сте достойни за повишението. Припомнете му всичките си положителни качества, уникални възможности и успешно реализирани проекти. Не се стеснавайте да говорите за тях.
– И накрая, ако успеете да се поставите на мястото на шефа си и да разговаряте с него от негова гледна точка – почти сигурно е, че ще успеете!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: