Как да преместите цикъла си, ако съвпада с отпуската ви

Как да преместите цикъла си, ако съвпада с отпуската ви
Медицински и народни средства и тяхната ефективност
 
Съдбата сякаш е решила за пореден път да си направи шега – менструалният ни цикъл съвпада с дългоочакваната отпуска. Но има начини той да бъде отложен без това да влияе негативно на здравето. От тях най-често се възползват спортистките, понякога артистките и жените-космонавти.

Първият е приемането на комбинирани орални контрацептиви (КОК), а вторият – приемът на прогестини или гестагени, които по принцип се назначават на жените при лечение на аменорея или ендометриоза.

Тези медикаменти могат да се купят свободно в аптеките, но в никакъв случай не бива да се приемат без консултация с гинеколог и ендокринолог. Те трябва да установят има ли проблеми със съсирването на кръвта, сърцето, съдовете и черния дроб. Възрастта (над 35 години) и пушенето също са рискови фактори за образуването на тромби.

Как с помощта на КОК се премества менструацията?

Оптималният вариант е когато вече приемате КОК. Ако таблетките са монофазни, просто не правете пауза и започнете следващата опаковка. Контрацептивният ефект се запазва.
Ако са трифазни от новата опаковка приемайте само таблетките от третата фаза, но тяхната ефективност ще бъде понижена и ще се нуждаете от допълнителни средства за защита.
Най-добре е за всичко това да се погрижите предварително и да започнете да пиете КОК минимум един цикъл преди предполагаемата манипулация.

Опасно ли е да се приемат КОК без прекъсване?

Абсолютно не. При жените, приемащи КОК по време на 7-дневната пауза, се появява менструалноподобно кръвотечение, а не истински цикъл. То възниква не поради естествените хормонални и физиологични изменения, а в резултат на рязкото намаляване на концентрацията на хормони в кръвта след изпиването на всички таблетки. Последните изследвания показват, че тези кръвотечения не са задължителни и КОК могат да се приемат без прекъсване в продължение на 60-80 дни.

Как действат прогестините?

Те обикновено се използват за удължаване на цикъла. Тяхното приемане започва 14 (минимум 5) дни…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: