Как се става личност?

РАЖДАНЕ – ДЕТСТВО – ПОЗНАНИЕ – ЗАЩИТА ПРЕД АЗ-а – ПРОФЕСИОНАЛНОСТ – ЛИЧНОСТНА КАТЕГОРИЧНОСТ!!! Една дълбока еволюция на човешкия индивид, която разкрива развитието на моралната психика, а и утвърждаването в обществото. Та нима, това не е осмислянето и реката на човешкия живот, който извира от родителската обич и се влива в духовното, в нечутото, в необузданото.

Имайки предвид тълкуването на думата “личност”, засягаме няколко нейни аспекта. Нима духовното богатство на човека като индивид от самото му  раждане не се нарича личностно богатство!? Или, оглеждайки се в огромната сфера на характера, на онази индивидуална качествена характеристика отново не откриваме величествените измерения на личността.

Само че, всичко дотук описва онази все още девствена гора на човешката същност, която отразява самостоятелността на душата на Аз-а. Дали, обаче това е достатъчно!? Нима човек би  се задоволил само с едно вътрешно съществуване. Та нали той се намира в едно непрекъснато и то сакрално взаимодействие с околното, с другия свят. Затова и достигаме до последната форма на личността, до най-съвършенния аспект. А именно, човешкият индивид и неговото място в обществото. И не само поставеността му, а защитата и утвърждаването му там. Но да не забравяме, че всичко това е един зловещ лабиринт и до правелния път на личностното изграждане ще достигнем единствено чрез опита, времето, инициативата, стремежа и в крайна сметка, чрез самия живот. Достигаме до извода, че граничността на бита не е достатьчна за Аз-а, а е нужно вьншно разкриване, посредством поведението, общественото положение, но разбира се, защитени от психологията на характера.

Можем да обобщим ,че дьлгият пьт на личностното усьвьршенстване изисква и коства жертви, индивидуални или персонифицирани. За голяма жалост понякога една от тях е животьт на Аз-а, на човешкия индивид, на самата човешка сьщностна одухотвореност.  

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: