Компютърният синдром

Колкото и невероятно да звучи, ако използвате компютър редовно, вашето зрение страда от Синдрома на работещите с компютър. Трябва ли да се тревожите? Категорично НЕ: този синдром е само един от множеството болести и проблеми на зрението, свързани с употребата на компютър, и около ? от работещите с компютър са го развили. Но все пак е необходимо да вземете определени мерки, за да облекчите симптомите, така че състоянието ви да не се влоши.

Най-често срещаните симптоми на този синдром са: умора и напрежение в очите, сухота на очите, зачервяване, чувствителност към светлина, замъглено зрение, главоболие, болка в раменете, врата или гърба.

Причините за развитието на този синдром могат да бъдат много, ето защо специалистите предлагат цял арсенал от предпазни мерки срещу досадните и болезнени симптоми. Възникването на проблеми с очите (умора и изсушаване на очите, парене и чувствителност към светлина) може да се дължи на: недостатъчно количество сълзи, отделяни за окото, прекалено ярка светлина и отражение на монитора, неправилни настройки на монитора или нужда от очила (за първи път или просто от нови). Така че откъде да започнете?

Нуждата от нови очила за компютър е по-честа отколкото хората могат да предполагат или по-точно са способни да признаят. Може ли това да сте и Вие? Ако усещате преумора или други раздразнения на очите- може би. Ако имате замъглено зрение- вероятно..
Повечето хора, чието зрение се замъглява, когато са пред компютъра, са на средна възраст или по-стари. Каква е причината? С течение на годините става все по-трудно за вашите очи да виждат неща, които подадат в междинната зрителна зона. Как всъщност очилата за компютър могат да помогнат? Те не само коригират замъгленото зрение, причинено от неспособността да виждате в междинната зона / в която попода и компютърния монитор /, но също така облекчават и симтомите на компютърния синдром като преумора на очите и зачервяване.

Ако вече имате обикновени очила или очила за четене вие може би сте склонни да пренебрегнете съвета за компютърни очила. За нещастие вашите обикновени очила не са съвсем подходящи за работа на компютър. Защо? Повечето хора използват очила, които изобщо не коригират междинната зона: очилата за четене корегират близкото зрение, а бифокалните стъкла корегират само близко и далечно. Без подходящи очила работенщите на компютър завършват със замъглено зрение, преумора на очите, а често и дори и главоболие.

Ако зрението ви в другите две зони освен междинната е наред, вие можете да си купите очила за компютър и без консултация от специалист. Трикът при избора на такива очила е да ги изпробвате, като четете символи, отдалечени на повече от 40 см. от очите ви. С други думи- не си купувайте очила за компютър плюс диоптрите, изписани ви за корекция при четене. Ако все пак си закупите такива очила, запомнете, че трябва да посещавете очния си лекар редовно, за да ви прави компютърен тест, с който да забележи евентуално заболяване още в ранна фаза.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: