Контактни лещи-видове

 Видове контактни лещи:

1. Според материала, от който са направени
Контактните лещи биват твърди и меки. Твърдите не са газ-пропускливи – много малко количество кислород преминава между лещата и роговицата. Поради тази причина те не трябва да се носят повече от 12 часа дневно.
Газ-пропускливите лещи са много по-удобни и здравословни за очите от твърдите, защото те са “дишащи” и позволяват на кислорода да достига до роговицата. Меките лещи се предпочитат от повечето хора и оптометристи. Съдържат от 38 до 79% вода и осигуряват дълготраен комфорт.

2. Според режима на носене
Проблемите, свързани с носенето на контактни лещи са основно два: дискомфорт и риск от инфекции. Върху лещата е възможно да се натрупат депозити от протеини, които освен че затрудняват зрението, могат да станат причина за увреждане на роговицата. Това може да се избегне с предпочитането на лещи за по-кратка употреба. Режимът на носене на контактните лещи е годишен, 6-месечен, 3-месечен, 1-месечен, 2-седмичен и ежедневен. Това означава, че след изтичане на съответния срок, лещите трябва да бъдат заменени с нови. Безспорно, най-удобен във всяко отношение е ежедневния режим на смяна – всяка сутрин се отваря нов чифт лещи, който вечерта се изхвърля. На практика риск от натрупване на депозити или инфекции е сведен до минимум. Не се налага и ползването на разтвори за съхранение.

3. Според вида корекция
– диоптрични – коригират късогледство, далекогледство, торични – за корекция на астигматизъм
– цветни – за корекция цвета на ириса, козметични /без диоптър/ и диоптрични.
– “диви” лещи – забавни рисувани лещи, които могат да се носят на партита, променят очите от котешки, призрачни, дори с вид на мишена или топка за билярд
– терапевтични – при очна травма или инфекция
– мултифокални – коригират както зрението за далеч, така и за близо. Подходящи във възрастта след 40 год.

 

Милиони хора по света носят контактни лещи всеки ден без да имат проблеми с поставянето, махането и почистването им. Все пак, за да намалите потенциалния риск от повреждане на очите, има няколко неща които трябва да правите и още няколко, които да не правите. Установено е, че 98% от носещите контактни лещи не спазват стриктно всички препоръки, свързани с правилния режим при поставяне и сваляне на лещите.

Винаги се препоръчва пациентите да подменят контактните си лещи в съответствие с графика за носене и инструкциите на очния специалист. Лещата е потопена в белтъците и мазнините, съдържащи се в сълзите на човешкото око. Дори след кратък период от време на повърхността на лещата се формират микроскопични отлагания, които влошават комфорта и качеството на зрението.

На пазара има разтвори, които не изискват механично почистване на лещите след свалянето им.Почиствайте и измивайте обилно лещите си всеки ден, за да сте сигурни, че всякаква мръсотия, слуз и детрит от тях ще бъдат премахнати. Първо поставете едната леща върху дланта на едната си ръка. Сложете няколко капки от разтвора върху лещата. Разтъркайте я с показалеца на другата ръка за около 20 секунди.Image След това обърнете лещата обратно и повторете същото действие. Сега трябва да изплакнете лещата, за да премахнете изцяло всички остатъци. За да направите това, сложете още разтвор на лещата..
Дезинфекцирането е лесно. Трябва само да напълните кутийката за съхранение на лещи с разтвора  и да поставите почистените лещи на правилните места. Лещите трябва да престоят минимум 4 часа в кутийката за съхранение. След това те са готови за носене – не е необходимо допълнително изплакване от разтвора преди поставянето им в очите.

Измивайте ръцете си всеки път преди да боравите с лещите.
 Следвайте внимателно съветите и инструкциите на своя очен лекар.
 Ноктите на ръцете трябва да бъдат изрязани.
 Използвайте всеки ден нов разтвор за съхранение на лещите
 Използвайте кутийката за съхранение на лещи, препоръчана от Вашата система за грижа за лещите.
 Посещавайте редовно очен лекар и се консултирайте с него за всякакви въпроси, свързани с поддържането на лещите. Ако нямате оплаквания, е добре да ходите на лекар на всеки 6 месеца
  Редовно почиствайте и подменяйте контейнерчетата, в които съхранявате лещите. Мръсните лещи могат да причинят очни възпаления.
  Веднага се обърнете към очен лекар, ако лещите Ви дразнят очите.
  Веднъж месечно подменяйте контейнера за съхранение на контактни лещи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: