Може ли да се вярва на експресните тестове

Може ли да се вярва на експресните тестове
Какво може да се тества чрез тях и какви са особеностите, плюсовете и минусите на всеки
 
Съвременната медицина създава много удобства. Без да излизате от дома си, чрез прост тест можете например да проверите за евентуално наличие на инфекция (ХИВ, хламидии и т.н.), дали сте бременна и дори дали сте прекарали микроинфаркт. Но дали и доколко тези бързи тестове са надеждни и на техните резултати може да се вярва…

Принципът на работа
Тестът реагира на хормоните, белтъчините и другите вещества, изработвани от организма при определени обстоятелства. Първо се появява контролната ивица – това означава ,че тестът работи. Втората резка (или нейната липса) показват резултата.

Ефективност
Всички производители декларират повече от 90% достоверност при условие, че тестът се провежда правилно.

Защо са ни необходими
Тези тестове са средство за експресна диагностика. Ако тестът даде положителен резултат, трябва да потърсите лекар и да се изследвате по-подробно.

Достъпност
Най-лесно можете да си купите тест за бременност. Продава се вероятно във всяка аптека. Тестовете за овулация и необходимите на диабетиците лентички за глюкомерите също са достъпни в много аптеки, а за тестове за инфекции, предаващи се по полов път, ще трябва да потърсите повече.

Тест за бременност

Изчислено е, че днес всяка трета жена разбира за своето зачатие именно чрез такъв експресен тест. Той реагира на специфичен хормон, който се изработва само при бременните и неговото ниво започва да нараства от 3-ия ден след зачатието. След 2 седмици тестът достоверно може да потвърди бременността.

Препоръчително е този тест да се прави сутрин, когато концентрацията на хормона е максимална. Резката се появява след около 3 минути. След 10 минути резултатът от теста вече не е достоверен.

Тестът не е 100% показателен, т.е. той може например да покаже положителен резултат, ако приемате някакви средства за лечение на безплодие, а също така при злокачествени заболявания на матката и след аборт.
Обратен резултат – когато бременността е налице , а тестът я отрича – е възможен при нередовен цикъл, при патология на бъбреците, и сърдечно-съдовата система, а също така ако сте направили теста твърде рано или преди това сте пили твърде много течности.

Тест за овулация

Помага за определянето на най-благоприятните за зачатие дни, а също така диагностицира и проблеми, свързани с яйчниците. Във вторият случай трябва да потърсите лекар, тъй като сами трудно ще интерпретирате резултатите от теста.

Принципът на работа на този тест е, че 24-36 часа преди овулацията в урината се увеличава концентрацията на определен хормон. Тестовата линия в този момент е по-ярка от контролната или е поне в същия цвят. През следващите 36 часа шансовете за забременяване се увеличават многократно.

Ако цикълът ви е постоянен, започнете тестването 17 дни преди началото на следващата менструация. Например, ако цикълът ви е 28 дни, започнете теста на 11-ия ден.

Ако менструацията ви не е редовна, ориентирайте се по най-краткия си цикъл за последните 6 месеца.

Тестовете трябва да се правят по едно и също време, два пъти дневно, между 10:00 и 20:00 часа, когато нивото на хормони се определя най-лесно. Резултатът се появява след 10 минути.

Тестовете трябва да се провеждат 5-7 дни подред. Ако за този период не сте уловили покачване на хормона, това означава, че сте действали погрешно или овулацията е била твърде ранна.

Тест за дерматит

Той откриват алергичния контактен дерматит, който е реакция на химическите вещества. Тестът не трябва да се провежда при изостряне на дерматита, тъй като тогава резултатът може да бъде лъжлив.

Принцип на работа: върху два пластира са нанесени 24 химически вещества – най-разпространените алергени. Ако сред тях е виновникът за вашия дерматит, по кожата ви ще остане характерната следа.

3 дни преди теста не бива да се приемат никакви противоалергични (антихистаминови) препарати и да се използват кремове.

Пластирите се носят 48 часа. Първоначално лекарят преглежда резултатите половин час след свалянето на пластира и повторно – след 1-2 дни.

Минуси: тестът не може да се анализира без помощта на лекар. Пластирът се залепва на гърба и в продължение на две денонощия не можете да взимате душ или да спортувате, защото върху теста не трябва да попадат капки вода или пот.

Тест за микроинфаркт

Помага на хората с исхемична болест на сърцето да определят наличието на микроинфаркт.

Принцип на работа: улавя специалните вещества – кардиомаркерите, които се увеличават в кръвта при микроинфаркт. Ако се появят две резки, незабавно позвънете на “бърза помощ”.

За теста се достатъчни 5 капки кръв, а резултатът е готов след 15-20 минути. Отрицателният резултат проверете още веднъж след 4-6 часа.

Минуси: такъв тест се намира доста трудно, а и по-сигурна е консултацията със специалист.

Тест за ХИВ-инфекция

Освен експресен тест за ХИВ, се намират и тестове за сифилис, гонорея, хламидиоза, хепатит С и В. Всички те действат на принципа на теста за ХИВ – реагентът уловя специфичните антитела, които се изработват от инфектирания организъм. 2 резки показват наличието на инфекция (при 1 резка – такава липсва).

Особености: тестът и разтворителят трябва да бъдат със стайна температура. Резултатът е готов след 10-15 минути. Тестът може да се прави едва 3-5 седмици след възможното заразяване (за това време в организма вече са се изработили специфичните антитела).

Минуси: този тип тестове не са достатъчно сигурни. Дори да дадат положителен резултат, свържете се с вашия лекар, за да ви изпише лабораторен тест.

Тест за следи от наркотици

Помага за определяне на наличието в кръвта на опиати, кокаин, марихуана, амфетамини, метамфетамини.

Принцип на работа: тестът съдържа химически и белтъчни вещества, които реагират на състава на урината. При 2 резки – няма следа от наркотик, при 1 – има наркотик, а при липса на резки тестът трябва да се повтори.

Особености: резултатът е готов след 5-15 минути, като има тестове само за един вид наркотик и други – за 3 до 6 наркотика

Минуси: в 3% от случаите тестът може да даде лъжлив резултат (поради приемането на някои лекарства). Например тестът за опиати може да отчете грешен положителен резултат, ако сте изяли кифла с мак или сте приели лекарство, съдържащо кодеин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: