Мъжки здравословни проблеми

Акиноспермия
 
 

Акиноспермията (akynospermia) представлява вид кинетично разстройство на мъжките полови клетки, определящо се като пълна неподвижност на живите сперматозоиди в спермата, което води до тяхната оплодителна неспособност. Причините за това явление все още не са изучени достатъчно, но най-вероятно има фактори, които оказват влияние върху двигателната система на сперматозоида. Различните възпалителни заболявания, хормоналната недостатъчност, температурните влияния, различни токсини, могат да имат временен или постоянен акинетичен ефект върху сперматозоидите. При съмнение за акиноспермия, еякулата се изследва задължително трикратно.

 

Астенозооспермия (астеноспермия)
 
 
Астенозооспермията (astenozoospermia) представлява намаляване на количеството на подвижните форми, а също и скоростта на движение на сперматозоидите в спермата. Количеството на малкоподвижни или неподвижни форми при това надвишава 30%, а според някои автори до 50%. Причините за астенозооспермията не са достатъчно изяснени, но се предполага ролята в измененията на химичния състав на плазмата на спермата, намаляването в нея на въглехидратната концентрация или други енергоносещи вещества, а също и намаляване или изчезване на отрицателния електричен заряд на спермените клетки. Друг фактор, който може да повлияе тяхната подвижност е заразяването им с различни микроорганизми, особено микоплазмена инфекция. Причините могат да бъдат и различни нарушения в сперматогенезата, в резултат на което се образуват не само малко количество сперматозоиди (олигозооспермия), но и патологични, ненормални техни форми (тератозооспермия), неспособни към пълноценно движение.
Аспермия
 
 

Аспермията (aspermia) се определя като пълно отсъствие в еякулата на клетките на сперматогенния епител (или клетките от етапите на сперматогенезата) и сперматозоиди. Еякулата се състои само от секретите на семенните мехурчета и секрета на простатната жлеза. По време на полов акт или мастурбация, отделянето на половите течности се запазва, налице е и усещането за оргазъм. Последните два феномена различават аспермията от асперматизма. Количеството секрет, отделян по време на еякулацията е незначително.

 

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: