Нуждаете ли се от сексолог?

Проблемите в секса са причина №2 за краха в отношенията между двама души.

Въпреки очевидната необходимост от специалисти, които да помагат на двойките при решаването на проблемите в интимния им живот, сексологията – науката, която изследва човешката сексуалност като единство и взаимодействие между биологични, психични и социо-културни фактори, остава една нерегламентирана сфера – и като научна дисциплина за подготовка на специалисти и като възможности за професионална реализация и институционална помощ. Липсата на образователни програми по сексология и регламент за практикуване на професията, предоставя възможност за хора, на които липсват професионални умения, подготовка и етика, да обявяват себе си за “сексолози” и да предлагат “секс-терапия”. Въпреки това у нас има доказали се професионалисти, чиято компетентност съперничи на големите имена в световен мащаб.
Когато става въпрос за секс и отношения, често е доста трудно сексуалната част да бъде отделена от отношенията като цяло. Сексолозите, обаче, се опитват да направят точно това – да разграничат нещата. Това не означава, че сексологът не се интересува от проблемите в отношенията или не желае да ги коментира, но често е много важно да се изолира конкретния сексуален проблем от основните фактори във взаимоотношенията между партньорите. Опитът показва, че укрепването на връзката не означава непременно решаване на сексуалните проблеми, поради което сексолозите предпочитат да се фокусират върху специфични модели на терапия, за които е установено, че успешно решават широк спектър от сексуални проблеми.
Секс-терапията обикновено налага лични посещения при сексолог, но понякога може да бъде провеждана по телефона, електронната поща или в онлайн сесии – разбира се, в зависимост от природата на проблема. Някои от най-често срещаните сексуални проблеми, за които се търси професионална помощ са преждевременната еякулация, проблеми с ерекцията, сексуална дисфункция при жените (неспособност за достигане на оргазъм), липса на комуникация между партньорите по сексуални теми и за…

… сексуалните им проблеми. Сексолозите се занимават още и с проблеми на половата идентичност, консултиране при промяна на пола, както и при отклонения от нормалното сексуално поведение (например педофилия), или консултиране при психични травми, свързани с определен негативен сексуален опит.
Сексологът, който е посветил време и усилия в изследване и изучаване на аспектите на човешката сексуалност, е в много по-голяма степен способен да помогне на пациент при решаване на сексуалните му проблеми, отколкото специалист по обща психология.
Сексологът може да даде на пациента “домашно”, което включва “упражнения” със сексуален характер за изграждане на интимност между партньорите и в последващи сесии резултатите от изпълнението на възложената задача да бъдат дискутирани, за да се проследи развитието и напредъка от терапията.
Въпреки че броят на бракоразводните адвокати многократно надхвърля този на сексолозите, ако мислите за раздяла с партньора си заради сексуална неудовлетвореност, може би е по-добре първо да потърсите помощ от квалифициран сексолог, което не само (вероятно) няма да ви струва по-скъпо, но може да отвори нови хоризонти пред връзката, която сте смятала за обречена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: