Паркът „Мини Европа“ в Брюксел

Екип от експерти на изкуството е избрал над 300 модела на най-забележителните архитектурни паметници на страните от Европейския съюз. Така например Лондон е показан с 4 метров висок модел на Биг Бен, а Италия с възпроизведен модел на част от Венеция с каналите и наклонената кула в Пиза. Германия демонстрира падането на Берлинската стена, а Полша е избрала корабостроителницата в Гданск с паметника на Солидарност, докато Испания пък показва минимодел на Плаза дел Торо – арената за корида.

Всеки модел е бил избран по три критерия – да представлява археологическа забележителност от съответната страна, да се отличава национално и да изразява нещо европейско.
Идеята за парка се ражда преди двадесет години. Първото сериозно обновление се прави след приемането на десетте страни членки от разширението на ЕС.

 

България бе предложила първоначално за модел храм-паметника „Александър Невски“, но експертната комисия на Мини Европа счела, че моделът е по-скоро в руски стил. Така българското правителство го замени с Рилския манастир.

Уникалният парк „Мини Европа” ви предлага разходка из целия континент само срещу билетче от 12,40 евро.

Старата манастирска архитектура е от затворен тип и красотата на Рилската света обител е във вътрешността й.

Уникалният парк „Мини Европа” се намира в квартала „Хейзел” на белгийската столица. Миниатюрният континент е разположен в подножието на Атомиума – гигантският модел на молекулата на желязото, проектирана от талантлив белгийски инженер по повод световното изложение през 1958 година в Брюксел. Шедьовърът се състои от 9 гигантски лъскави сфери, всяка от които с диаметър 18 м. Срещу билет от 9 евро може да се направите разходка с асансьор, но само до една от сферите. Посещенията на атракциите в другите сфери на гигантската молекула са по-скъпи. От прозорците на лъскавите кълба на Атомиума може да се зърне „Мини Европа” от птичи поглед. Специални монитори позволяват увеличаване на изображението и уникалните архитектурни творения могат да се разгледат от различни ъгли

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: