Полово предавани болести

Основни венерически болести

Сифилис

Сифилисът се причинява от бактерий Spirocheta pallida (Treponema pallidum). Заболяването има 4 стадия: В първия стадий след инкубационен период от около 3 седмици се оформя сифилома, “улчера дура”(твърда язва), неболезнена върху пениса или във влагалището. По близките лимфни възли се уголемяват. Твърдата язва изчезва от само себе се дори и ако не е лекувана. Ако заболяването не бъде лекувано обаче след 6 седмици то навлиза в своя втори стадий. Бактериите се разпространяват в целия организъм като провокират кожни изменения, фебрилитет, уголемени лимфни възли. Кожните изменения изчезват след около 1–2 седмици, но рецидивират години напред. Без лечение след определен брой години се манифестират лезии на вътрешните органи като специално засегната е нервната система. В третия стадий се засяга гръбначния стълб и са налице двигателни проблеми. В последния стадий се засяга мозъка и се стига до деменция. Диагнозата се базира на микроскопско изследване и серологичен тест, който дава точни резултати 3 седмици след заразяването. Едно антибиотично лечение (по специално с Penicillina) в началния стадий води до пълно излекуване. В 3 и 4 стадий бактериите могат да бъдат унищожени с антибиотици, но органичните изменения са невъзвратими. По време на бременност сифилис може да предизвика много тежки увреждания на плода.

Гонорея (Трипер)

Гонореята също се причинява от един бактерий (Neisseria gonorrhoeae). От 2 до 7 дни след заразяването се появяват симптоми от страна на пикочо-половата система; болка при уриниране и жълтеникаво-гноен секрет от пениса и от влагалището. Последните симптоми при жената могат да отсъстват. Ако заболяването не се лекува при мъжа може да се стигне до инфекция на простатата, възпаление на семенната тръба, епидидимити. При жената матката, тръбите и яйчниците могат да претърпят такива лезии, че да се стигне до стерилитет. В по-късния стадий на заболяването бактериите се разпространяват в целия организъм, като поразяват специално ставите и черния дроб (Perihepatitis acuta). Диагнозата на гонореята се поставя чрез микроскопско изследване на секрецията. Гонореята е лечима с антибиотици. Един голям проблем е налице във връзка със секстуризма. Проституиращите използват често антибиотици, за да се предпазят от полово-предавани болести като по този начин се създават резистентни на антибиотици бактериални щамове.

Улкус молле (Ulcus molle)

Причинява се от бактерий (Haemophilus ducreyi). В централна Европа се среща рядко за разлика от тропическите страни и в страните от третия свят, където е много разпространена. От 2 до 6 дни след заразяването се образуват в мястото на контакт меки болезнени нерегулярни язви. Ингвиналните лимфни възли могат да се увеличат значително. Диагнозата се поставя чрез микроскопско изследване, което доказва наличието на патологичния причинител в язвата. Заболяването се лекува с антибиотици.

Лимфогранулома ингвинале (Lymphogranuloma inguinale)

Заболяването се причинява от специален щам на Chlamydia trachomatis и е много рядко в централна Европа. 14 дни след заразяването в гениталната област се появяват малки възелчета с тенденция към разязвяване. Тези малки болезнени възелчета след около 10-14 дни оздравяват спонтанно и може да не им бъде обърнато голямо внимание. Пациентът търси лекарска помощ едва когато забележи чувствително увеличаване на ингвиналните лимфни възли. Особенни компликации могат да се наблюдават когато уголемените лимфни възли се отварят навън и се образуват фистули или пък се засягат вътрешни лимфни възли. Диагнозата се поставя чрез доказване на патологичния агент директно в огнището на инфекцията или чрез лабораторно изследване на кръвта. В началната фаза заболяването може да бъде излекувано с антибиотици.

Хламидия инфекции

Хламидия инфекциите са много разпространени в Европа и се причиняват от бактериии, наречени Chlamydia trachomatis. Може да причинят неприятни инфекции на пикочните пътища, които се съпровождат със сърбеж, парене и болки при уриниране. При мъжа могат да бъдат засегнати простатата и епидидиума, при жената влагалището, матката, тръбите или яйчниците с последваща възможна стерилност или извънматочна бременност. Инфекцията се развива обикновенно без особенни странични оплаквания и може да бъде лесно лекувана с антибиотици. Заразяването на новороденото е често и може да предизвика конюнктивити и пневмонии.

СПИН

СПИН (acquired immune deficiency syndrome – синдром на придобита имунна недостатъчност) е последния стадий на една инфекция с HIV- (human immunodeficiency virus). Днес са известни 2 вирусни типа (HIV 1 и HIV 2) с много подгрупи. От момента на заразяването до развитието на истинското заболяване минават приблизително 12 години. През това време инфектираните могат да пренесат заразата на други хора без да подозират това. При класическите полово-предавани болести (сифилис и улкус молле), риска от заразяване с HIV-вируса е по-голям. Диагнозата за наличие на HIV-инфекция се поставя чрез лабораторни кръвни тестове (HIV-тест за антитела или Елайза-тест. Болестта до днес е нелечима и води до смърт. Едно ранно откриване на HIV-инфекцията и предприети терапевтични мерки предполага забавяне развитието на заболяването и подобряване качеството на живота на пациента. Ваксина за предпазване от това заболяване все още не е открита.

Хепатитис (Hepatitis)

Съществуват различни хепатит вируси, от които само хепатит В (НВV) и по малко хепатит С (НСV) могат да бъдат пренесени по полов път. Развитието на заболяването е различно. Инфекцията може да се развие без особенни оплаквания или да доведе до остро възпаление на черния дроб (хепатит), което понякога може да завърши летално. Често заболяването може да хронифицира и да доведе до цироза или рак на черния дроб. Проблемно при хепатит В/С е че, някои хора целоживотно остават носители на вируса без да имат симптоми на заболяването и могат да заразят други хора. Хепатит В/С вируса може да се пренесе по сексуален път, чрез преливане на кръв и кръвни продукти, замяна на спринцовки и игли при общо ползване от токсико-зависими, също и при директен или индиректен контакт с телесни течности. В страните от третия свят хепатит В е широко разпространен, докато в Европа са засегнати преди всичко токсико-зависими с i.v. приложение на дрога; може да бъде засегнат също и медицински персонал. Хепатит В е единствената полово-предавана болест, срещу която съществува ваксина.

Херпес гениталис (Herpes genitalis)

Гениталния херпес е една широко разпространена вирусна инфекция, която е подобна на лабиалния херпес (Herpes labialis). От 3 до 7 дни след инфектирането в гениталната зона се разпространяват малки везикулки болезнени и сърбящи, които съдържат контаминирана течност. Могат да се манифестират и други симптоми като увеличаване на лимфни възли или фебрилни състояния. Диагнозата се поставя като се изследва директно течността от везикулките (мехурчетата) или чрез изследване на кръвта. Херпес гениталис се лекува с антивирусни медикаменти (напр. Aciclovir), като вируса може да преживее и да се внедри в клетки от нервната система, оставайки за дълго време неактивен. След години може да се активира и да причини рецидив. В тези случаи клиничната картина не е толкова тежка. Вируса може да бъде пренесен на новороденото по време на раждане и да причини тежки заболявания (напр. енцефалит).

Кондиломата акумината (Condylomata acuminata)

Приблизително 4 седмици след заразяването се появяват брадавични образувания в гениталната и перианална област. Те са причинени от (humane Papilloma-virus=НРV). Брадавичните образования могат да бъдат хирургично отстранени чрез разбира се скалпел, чрез лазер, електрокоагулация; може да бъде приложена също и криотерапия. Папилома вирусите могат да бъдат пренесени на новороденото в момента на раждане. Дискутира се, че някои от тези вируси могат да причинят рак на шийката на матката.

Трихомониазис (Trichomoniasis)

Касае се за една широко разпространена инфекция на влагалището и уретрата, причинена от протозои Trichomonas. Инфекцията се манифестира със серозна секреция и сърбеж. Диагнозата се поставя чрез микроскопско изследване, чрез което се доказва наличието на патологичния агент. Това заболяване се среща по целия свят, но не е опасно. Лекува се със специфични медикаменти (напр. Метронидазол-Metronidazol).

Гъбични инфекции

Кандида албиканс (Candida albicans) е основния патогенен причинител на гъбични инфекции пренесени по полов път. Тази инфекция (възпаление на влагалището и пениса), може да причини неприятни оплаквания като интензивен сърбеж и парене. При жената се наблюдава допълнително една вагинална секреция. Гъбичните инфекции се лекуват чрез специални медикаменти (Антимикотици-Antimycotika) и подходяща хигиена.

Педикулозис (Pediculosis)

Въшките са малки инсекти, които се разпространяват сред окосмената част на пубиса. С невъоръжено око могат да се видят както въшките, така и техните яйца, които са фиксирани върху косъмчетата. Инфекцията причинява много силен сърбеж. Лекува се със специална емулсия.

Скабиес-Scabies (краста)

Скабиес е кожна инфекция, причинена от един акар (Sarcoptes scabiei). Пренася се при сексуални контакти или при ползуване на общи принадлежности. По-засегнати области са междупръстните пространства, пъпната област, областта под гърдите, гениталиите. Саркоптес скабиаи причинява упорит сърбеж (преди всичко през нощта) и може да доведе до персистиращи екземи. Паразитите издълбават ходове в кожата. Често ходовете, издълбани от акарите могат да се видят с просто око. Всички хора, които живеят под общ покрив трябва да бъдат подложени едновременно на терапия.

Какво трябва да се направи ако сте засегнати от венерическа болест?

Ако имате съмнение, че сте засегнати от венерическа болест, трябва да се обърнете незабавно към лекар, на който вярвате: домашен лекар, дерматолог-венеролог, гинеколог, уролог, андролог или интернист. Не се съветва да се опитва самолечение при венерическа болест, защото това може да замъгли клиничната картина и да затрудни поставянето на точна диагноза от страна на лекаря.

Полово-предаваните болести в по-голямата си част се лекуват успешно чрез една адекватна терапия от страна на лекаря, за разлика от венерическите болести, които имат вирусен произход напр. генитален херпес, хепатит В/С или СПИН. В случай на HIV-инфекция модерни медикаменти могат не само да удължат, но и да подобрят качеството на живота; ако разбира се инфекцията е открита много рано и е започната незабавна терапия. Препоръчително е при венерическа болест да се прави задължително HIV-тест. Говорете с вашия лекар.

Ако сте засегнати от венерическа болест трябва да предотвратите заразяването на вашия партньор като се въздържате от сексуални контакти до пълното ви оздравяване. Лекарят може да ви каже кога опастността е преминала. Необходимо е да предупредите при една венерическа болест не само вашия настоящ партньор, но и предшестващия. Минимум единият от двамата страдат от същата болест (поради, което сте се инфектирали и вие), а като също така не е изключено да сте пренесли заболяването и на други хора. Също и тези партньори трябва да посетят лекар и да се подложат на съответните изследвания и евентуална терапия.

Как да се предпазим от венерическа болест?

Тъй като заразяването става преди всичко по полов път, трябва да се вземат предпазни мерки преди евентуални сексуални контакти. Някои полово-предавани болести могат да бъдат разпознати по външни белези, но по принцип не се знае, че партньора е носител на подобна болест.

Вярност

Ако при една двойка и двамата партньори са здрави и са верни един на друг не съществува риск от заразяване с полово-предавана болест.

Внимателен избор на партньор

Всеки сексуален контакт с нов партньор крие от само себе си риск от заразяване с полово-предавана болест. Заразяването е изключено само ако партньора не е носител на венерическа болест. Затова е важно избора на партнор да се извършва с повишено внимание. Един откровен разговор с партньора може да изясни рисковете. Какъв е бил преди сексуалния живот на бъдещите партньори? Какви предпазни мерки ще вземат партньорите? А който се прави, че е тотално незаинтересуван от подобни неща само играе играта на патологичните причинители.

Тест-HIV

Понеже СПИН е нелечимо заболяване е препоръчително в днешно време да се направи HIV-тест, за да се изключи едно евентуално заразяване в миналото.

Предотвратяване на случайни сексуални контакти

Поради факта,че не всички полово-предавани болести са лечими и понеже могат да доведат до смърт (СПИН) или да причинят тежки здравословни проблеми (хепатит В/С, стерилитет) е желателно предотвратяването на случайни сексуални контакти. Само един единствен сексуален контакт с вече заболял партньор може да пренесе заразата. При честа смяна на партньорите съществува по-голям риск от заразяване.

Презерватива

При използване на презерватив при сексуални контакти с различни партньори риска от заразяване намалява, но не е изключен напълно. Въпреки, че по принцип презервативите са добре контролирани не е изключено да имат дефект, а при заразяване със СПИН изхода е летален. Точно младите хора имат разбира се много малък опит с презервативи, поради което опастността от заразяване при тях е по-голяма.

Абстиненция при дрога-зависими

Дрогите и алкохолът променят усещането за реалност, намаляват чувството за отговорност, занижават способността за оценка и автоконтрол като по този начин улесняват евентуални сексуални контакти без взети предпазни мерки. Абстинентния синдром при дрога-зависимите е от много голямо значение за профилактиката на СПИН.

Ваксинация срещу хепатит В

Ако принадлежите към рискова група за хепатит В (напр. медицински персонал, пациенти на диализа, i. v. дрога-зависими, хора, които престояват дълго време в страни от третия свят), трябва задължително да се ваксинирате срещу хепатит В. Днес ваксинацията срещу хепатит В е препоръчителна за всички.

Много хора се срамуват да говорят за венерически болести, но е необходимо да повярвате във вашия лекар и да му се доверите. Не забравяйте, че лекарят трябва да запази вашата тайна, да разгледа случая компетентно и дискретно без да ви осъжда.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: