Сексуални традиции на народите

Любовните традиции на народите, които живеят в различните краища на планетата удивяват и шокират. Свещена проституция, богоугодни съпружески измени по празниците – ние дори не подозираме какви хитри плетеници от свобода на нравите и всевъзможни правила и табута властват в онези страни в света където сме планирали да прекараме отпуската си, например.

 

Сакрална проституция

Пpедставете си храм в южна Индия, множество поклонници са се събрали за индуистко празненство. Пред вратите на една от залите има дълга опашка от богомолци. Преди да влязат в покоите те произнасят мантра, оставят пожертвования за храма и бога и се скриват зад тежката драперия. След известно време те “пречистени и получили просветление” излизат през вратата на противоположната страна на залата…

Такава картина се наблюдава няколко пъти годишно в храма Саундати, къде процъфтява традицията на сакралната проституция. В празнични дни голям поток от поклонници “джогамма” и “джогаппа” – млади жени и юноши – се съвокупляват с богомолците в замяна на техните пожертвования за храма. Оставете похотливите мисли! Тези любовни актове са посветени на “майката на света” богиня Йелама, нейният съпруг Йамадагни и техният син Паразурама, който, според мита, е отрязал главата на майка си.

Какво става в тайнствената зала? Вярващите и служителките на култа Йелама изпадат в транс и в полузабрава правят обряда “маитуна” – “спасителният коитус”. Смята се, че този полов акт приближава поклонниците от висшите касти до святостта, а самите жрици на любовта, които, като правило, принадлежат на кастата на неприкосновените, се намират в завидния статус на съпруги на божеството. При това тези “съпруги” имат доста екзотичен вид – в знак на благочестие те никога не се грижат за косите си, които не само се сплъстяват, но и… ще ви спестим подробности
На практика няма недостиг на поклонници в храма. Впрочем, някои изследователи на индийската култура са убедени, че празненствата в Саундати в наши дни се използват за прикритие на истинската проституция.

Брак по-судански

Посещението на племето на народа Нуба е гвоздей на програмите сафари в Судан. Племето смята за главен ден в годината “празника за избор на мъже”. С изгрева на слънцето потенциалните новобрачни започват своите любовни танци, които продължават докато невестите на хвърлят око на някой от съплеменниците си. При това, когато в знак на благоразположение жената постави ръце на раменете на избраника, поласкан, той дори не смее да вдигне очи към будещата си съпруга. Дали не е заради това, че невестата е попрекалила с украсата в нощта преди празника и леко се е престарала с ритуалните раните и разрези по тялото си?

Впрочем, бъдещият семеен живот все още не е факт. Даже след публичните еротични игри бъдещето на брака остава под голям въпрос. Даже ако младият войн е успял да задоволи своята красавица, докато не построи до за нея той ще живее сред домашните животни и ще може да навестява любимата само през нощта като тайно се промъква в къщата на бъдещите си роднини

Словесни оргии на стража за целомъдрието

Истински културен шок очаква онзи пътешественик, който в деня на зимното слънцестоене се окаже в селцето Гиндукуш в северен Пакистан Наричат племето Калаш, което живее там, “капка езичество в морето на исляма”. В кулминацията на празника, посветен на възхвала на любовта и плодородието, местните селски момичета се съревновават в… ритуално сквернословие. Смята се, че ако чуят “цялата истина” за местните жителки, злите духове ще изгубят интерес и към тях и няма да вършат злини. Затова в ход са такива остри словесни конструкции, че на всеки страничен наблюдател буквално ще му “увехнат ушите”. Естествено, ако разбира местния диалект.

При това “словесните оргии” се състоят от няколко етапа, на които мъжете и жените си разменят дрехите. Така те поддържат желанието горещо, макар и всякакви телесни контакти в този период да са забранени. Едва след като настъпи денят за жертвоприношения и всеобщи тържества, а в храма Саджигор за един един час заколят 100 овце, Калаш могат с чиста съвест да се отдадат на плътска любов.

Съпружеска невярност по празници

Преди да започната състезанията по крикет, младежите от остров Тробриан в Нова Гвинея възхваляват любовта. Мъжете нанасят на лицето си бойна окраска: крикетът е игра, на която мисионерите са ги обучили в началото на миналия век, Сега тази игра замества древните племенни войни. Но най-интересното е, че провеждането на турнира съвпада с момента на съзряване на ямса, на който туземците приписват силни еротични свойства. Затова в навечерието на турнира и мъже, и жени, без угризение на съвестта си избират нов партньор за една нощ.

Мъжете се гримират – жените оценяват

По случай Ворсо, ежегодният празник, ознаменуващ края на сезона на дъждовете и пробуждането на природата, юношите от племето Бороро в Нигер усилено се боядисват и гласят. Гримирането е важна част от церемонията, която може да продължи шест дни и шест нощи. На лицето се нанася гъст слой охра, а после се втрива мазнина за блясък.

По време на самия празник юношите с маските (понякога слоят грим достига 3-5 сантиметра) на лицата участват в конкурс за красота, чието жури е съставено от 10-е най-красиви момичета на племето. При това лицата на танцуващите трябва да бъдат разкрасени по един и същ начин за да може виртуозното владеене на изкуството на макияжа не пречи на момичетата безпристрастно да оценяват мъжките достойнства. Ужасната усмивка, застинала на лицата им, има за цел да покаже белотата на зъбите, а изпъкналите очи – за да се похвалят с яркостта на бялото на очите.

Само10 от 40 млади хора получават правото да отидат с младата красвица в близката гора и да станат истински мъже.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: