Секс по време на сън

Сънят е физиологично състояние на човешкия организъм, който и до този момент не е така добре проучен. По време на сън е известно, че нашето тяло спи, но в същото време и работи, като мозъкът не спира своето функциониране, влияейки върху функциите на останалите органи и системи. Какво ли не правят хората по време на сън – говорят, бълнуват, сънуват, обръщат се, мятат се, хъркат, ходят, но съществуват и такива, които правят и секс. Твърде оскъдни са данните в медицинската литература по този проблем. Едно от сериозните проучвания е описано от Д-р Питър Бюкянън (Peter Buchanan) от Кралската болница „Алфред“ в Сидни – Австралия (Sydney’s Royal Alfred Hospital). 

На конференцията на Австралийската асоциация на съня (Australasian Sleep Association), той описва случаи от своята лечебна практика, които са свързани именно със секс по време на сън. Д-р Бюкянън представя една от своите пациентки, която е имала постоянен сексуален партньор, но нощем е ставала от леглото и се е занимавала със секс с абсолютно непознати хора. Като допълнние, жената е страдала от лунатизъм (сомнамбулизъм, ходене по време на сън) и всички свои сексуални похождения, тя е извършвала в сомнабулистично състояние.

Като всеки лунатик, пациентката дори и не е подозирала за своя двоен живот. Нейният постоянен партньор периодично е намирал в различни части от дома им използвани презервативи, а в един момент е уловил своята половинка „на мястото на действието“. Разгневеният и излъган мъж е поискал обяснения, каквито жената не е могла да даде. По този повод те се обръщат към Д-р Бюкянън, който провежда пълно изследване и достига до извода, че жената страда от разстройството „Секс по време на сън“ – сексосомния.

По думите на Бюкянън и сътрудници, тоза състояние е забулено в тайни за науката, като се отличава от обикновения лунатизъм. Научни изследвания по въпроса почти липсват, с изключение на някои стари психиатрични анали, в които бегло се споменава за подобни случаи.

Д-р Бюкянън изяснява, че за да настъпи това състояние, човекът трябва да дочака фазата на най-дълбокия сън, в която фаза очните ябълки започват бързо движение. В медицината тази фаза на съня е доказана отдавна и означена от неврофизиолозите като фаза на бързото движение на очите – REM-sleep. Обикновено в това състояние нашето тяло е неподвижно, но както утвърждава Бюкянън, нищо не е в състояние да ни забрани да станем и да получим удоволствие, а именно полов акт в дадения момент.

Британският експерт – сомнолог – Нийл Стенли (Neil Stanley) от Центъра по психофармакология на Сърейския университет (Human Psychopharmacology Research Unit at Surrey University) пояснява, че при хората преживяващи подобно състояние, мускулите не се отпускат, поради което те правят това, което виждат по време на сън. Подобно състояние може да възникне в резултат на злоупотреба с алкохол или след силен стрес. Вероятно съществува и генетична предиспозиция. Както утвърждава Стенли: „Ако ви се присънва, че се занимавате със секс, а в същото време наистина правите секс, то нищо не е в състояние да прекъсне вашия сън“.

Дали това е патологично състояние, или част от загадъчната човешка физиология, все още е трудно да бъде определено. Според Бюкянън, това състояние е податливо на ефекта на сънотворните препарати, а също и психотерапевтични методики.
Тепърва екипът от учени ще изследва подобни случаи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: