Тънките моменти в CV-то

Тънките моменти в CV-то Как да (не)отговорите на въпроси, които ви притесняват, когато оформяте професионалната си автобиография За да си намерите доходна работа и при това доста бързо, се нуждаете от прилично написано CV.

 И веднага възникват редица въпроси: Трябва ли да посоча в него периода от време, през който не съм работила? Необходимо ли е да се изброяват всички дипломи и сертификати, които притежавам? За да се харесате на потенциалния си работодател, вие трябва да успеете да отговорите дипломатично и на някои „тънки” въпроси.

1. Какво да направим, ако известно време не сме работили? Съществуват два пътя за решаване на проблема. Спокойно можете да отбележите, че сте били в отпуск: по майчинство, за изучаване на чужд език или за получаване на допълнителна квалификация. Главното е всичко да изглежда правдоподобно. Не е нужно да описвате професионалния си опит по дати. Обобщете колко години сте работили по специалността, в какви компании, какви са били вашите задължения, какво сте постигнала. Никой няма да се занимава с математика и да брои дали сте работили през всичките години.

2. Какво да направим, ако за кратко време сме сменяли често своята месторабота? Честата смяна на местоработата може да бъде възприета негативно от потенциалния ви работодател. Ако имате обективни причини, можете да изброите всички места с кратка аргументация защо ви се е наложило да си смените работата. Под обективни причини може да се разбира следното: съкращение във връзка с кризата, фалит на фирмата, смяна на местоживеенето и т.н. Ако нямате обективни причини, посочете само тези места, където сте работили по-дълго, а всичко останало премълчете. Но само до момента на събеседването. Дотогава вие ще измислите как е най-добре да съобщите за това, че сте сменили много фирми.

3. Какво да направим, ако през цялото време сме работили само на едно място или в една фирма? Някои хора смятат, че работата само на едно място също прави лошо впечатление у бъдещия работодател. Но това не е така. Този факт е свидетелство за вашата лоялност и преданост към фирмата. А ако сте получили някакво повишение…… , това ще ви добави и плюсове. Опишете длъжностите, които сте заемала през различните периоди и какви са били вашите задължения.

4. Какво да направим, ако сме работили само на временни места и сме имали само една постоянна работа?
Не всички работодатели възприемат временната работа като нещо отрицателно. Важно е да посочите всичките си временни места в хронологичен ред заедно с постоянната си работа и да опишете вашите задължения.
5. Какво да направим, ако фирмата, в която сме работили, е сменила името си?
В този случай посочете новото название на фирмата, а в скобки напишете старото.

6. Какво да направим, ако сме с висше образование, но без никакъв опит?
Акцентирайте върху частичната си заетост по време на учението, върху проектите, които сте реализирали и работата си по обмена на студентски опит. Покажете дипломата си и сертификатите, които сте получили през годините на учението си.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: