10 мита по пътя към стройната фигура

10 мита по пътя към стройната фигура
Заблудите за това, какво и как ни помага да отслабнем
 
Темата за наднорменото тегло и начините за коригирането му присъства ежедневно в информационния поток. Заедно с обоснованите и доказателствено подплатени теории и възгледи, има обаче и много спекулации, които заблуждават хората и дори ги възпрепятстват в стремежа им да коригират теглото си. Ето някои от битуващите митове за това, какво и как ни помага да отслабнем.

Мит 1: Може да се отслабва само на определено място.
Когато организма отслабва, той отслабва целия. С определени упражнения можете да приведете мускулите в съответна област в тонус. Същевременно, ако искате резултата да е траен, трябва да работите с всички мускулни групи.

Мит 2: Аеробните упражнения са най-добрия начин за изгаряне на мазнини.
Това не е нито най-добрия, нито най-лошия начин за отслабване. Той помага да поддържате форма. Най-добре е да комбинирате силови с аеробни упражнения.

Мит 3: Силовите упражнения водят до голямо увеличаване на мускулната маса.
Тези упражнения тонизират мускулите и увеличават ефективността на спортните занимания. За да доведат до увеличаване на мускулната маса, тези упражнения трябва да се правят дълго и упорито. Необходимо е също специално хранене, още повече, че при жените развитието на мускулна тъкан става по-бавно, отколкото при мъжете.

Мит 4: Има продукти, с помощта на които може да се отслабне, независимо от храненето и физическите занимания.
За съжаление, всички продукти имат свои странични ефекти и последствия, така че не разчитайте само на тях като на вълшебни пръчици за отслабване. Не бъдете лениви, а се занимавайте със спорт и се хранете правилно.

Мит 5: След 20-минути упражнения организмът започва най-ефективно да изгаря мазнините.
Организмът постоянно изразходва мазнини и въглехидрати за получаване на енергия. В хода на физическите упражнения, този разход се увеличава, но 20 минути – това не е магическа формула за организма да включи режим на ускорено превръщане на мазнините и въглехидратите в енергия.

Мит 6: Късните вечери водят до увеличаване … на теглото.
Към увеличаване на теглото води небалансираното хранене. Ако вечеряте зеленчуци с риба или месо, то няма значение дали ще го изядете до 18 или след 19 часа – резултатът ще е еднакъв. Важното е да не лягате веднага след хранене, тъй като това е вредно за стомаха.

Мит 7: Борбата с целулита е по-трудна, отколкото с обикновените мазнини.
Целулитът е комбинация на мастни клетки и вода, разположена близо до повърхностния слой на кожата. Тези мастни клетки не се отличават от другите мастни клетки в тялото. Борбата с целулита не е по-трудна, нито по-лека, в сравнение с другите мастни клетки. Просто вида на портокаловата кожа разстройва много жени и на тях им се струва, че е много трудно да се справят с него.

Мит 8: Ако не консумирате мазна храна, няма да натрупате килограми.
Организмът може да превръща в мазнини и белтъчините и въглехидратите, а отказът от мазна храна може да доведе до недостиг на мастни киселини в организма ви. Освен това, храна, лишена от мазнини, увеличава риска от рак на дебелото черво.

Мит 9: Гените и хормоните влияят на обмяната на веществата повече, отколкото храненето и физическите занимания.
Гените влияят на предразположеността към напълняване, но дори да имате такива гени, с упражнения и правилно хранене може да постигнете желаните резултати. В крайна сметка, фитнесът и храненето играят по-важна роля в борбата с излишното тегло, отколкото гените.

Мит 10: Ако са ви направили липосукция, то това е веднъж-завинаги.
Това не е вярно. Ако са ви премахнали мастна тъкан в някоя част на тялото с липосукция, то организмът лесно ще възстанови тази тъкан, в това място, ако нищо не промените в начина си на живот.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: