6 медицински причини за липсата на сексуално желание

6 медицински причини за липсата на сексуално желание
И още толкова възможни решения
 
Спомняте си, че някога сте правила секс – при това с желание. Напоследък обаче изглежда, че ви е необходимо GPS-устройство, за да локализирате либидото си. От синдрома “Нямам настроение за секс тази вечер” страдат около една трета от жените. Ето някои често срещани причини за този феномен, както и предложения, които могат да ви върнат обратно в спалнята.

1. Вие сте изложена на стрес
Много жени са в ситуация след 8 часов работен ден да бързат да приготвят вечерята в къщи, да сложат децата в леглата, да оправят в кухнята и да сготвят обяда за следващия ден. Накрая може и да им остане малко време за телевизия, но последното нещо, за което биха си помислили, е да правят секс. Дори и да не сте специалист е ясно, че с колкото повече топки жонглирате, толкова по-стресирана ще се чувствате.
Възможно решение:
Накарайте партньора си да поеме някои от задълженията ви. Ако той може да отнеме малко от вашето напрежение, вие ще се чувствате по-спокойна и евентуално – мисълта за секс ще намери пролука в съзнанието ви.

2. Използвате хормонални контрацептиви
Това е малко в стил черен хумор: Докато таблетките за предпазване от нежелана бременност ви осигуряват възможност за безгрижен секс, същевременно намаляват нивото на тестостерона, а това – при някои жени – подтиска либидото.
Възможно решение:
Говорете с гинеколога си да пробвате друг продукт. Противозачатъчните таблетки съдържат естроген и различни видове синтетичен прогестерон, наречен прогестин. В някои таблетки, прогестинът действа по-скоро като тестостерон и може в действителност да увеличи либидото ви.
Друг вариант е да изберете различен вид контрацепция, която не се отразява на сексуалното желание.

3. Приемате някакви лекарства
Противозачатъчните таблетки не са единствените медикаменти, които могат да повлияят на либидото ви.
Други такива са: бензодиазепините (успокояващи продукти), бета-блокери (приемани при високо кръвно налягане), антихистамините (противоалергични, които могат да изсушат вагината ви, заедно с носа ви). SSRI – антидепресантите пък, твърди изследване, могат до такава степен да унищожат сексуалното желание, че мъжете, които страдат от преждевременна еякулация често ги използват за лечение на този проблем.
Възможно решение:
Единственото решение е да разговаряте с лекаря си, за да смени едни продукт с друг.

4. Не спите добре
Жените по-често имат проблеми със съня, в сравнение с мъжете. А безсънието се отразява трагично на либидото. Освен че ви засяга на хормонално ниво, липсата на достатъчно сън може да ви направи твърде раздразнителна за секс.
Възможно решение:
Първо се погрижете спалнята да ви създава условия за добър сън.
Проверете с лекаря си дали някои от медикаментите, които използвате, не съдържат стимуланти. Може също да говорите с лекаря си временно да ви предпише лекарствен продукт, който ще ви помогне да спите по-добре.
Ако причината да не се наспивате е хъркането на партньора ви, говорете с него (например да намали алкохола вечер), но ако разговорите не помагат, нито тапите за уши, може би е по-добре да спите отделно. Това не означава, че не трябва да си лягате заедно.

5. Имате хиперактивен пикочен мехур
Този медицински проблем може да причини изпускане по време на полов акт, което не е много комфортно преживяване. Оргазмът може да причини леко нарушение в комуникацията между мозъка и пикочния мехур. Мехурът винаги иска да “отиде до тоалетна” и единствената причина да не го прави е защото получава забранителни послания от мозъка, които му казват “Не”. При някои жени, по време на оргазъм, тези послания могат да бъдат пропуснати и в резултат те изпускат малко количество урина. Разбира се, това е сериозно основание за отказ от секс, защото едва ли има дама, която би искала да уринира върху партньора си.
Възможно решение:
Разбира се, лечение на проблема с приложение на лекарствен продукт срещу хиперактивен пикочен мехур. В допълнение, добра идея е да се отбиете в в тоалетната преди акт, за да намалите шанса да изпускане, тъй като нежеланите контракции на мехура често са причинени от събраното количество урина.

6. Вие сте в менопауза
И в този период губите 90% от естрогена си – хормонът, който в голяма степен е отговорен за възбудата и лубрикацията. Намаляването на нивото прави лигавицата на вагината суха и тънка, което може да превърне секса в болезнено преживяване и като резултат – в нежелано преживяване.
Други аспекти на менопаузата също могат да намалят сексуалността и сред тях са горещите вълни, натрупване на килограми, промяна в настроението, както и неприятната, обилна менструация, която може да ви сполети преди цикъла ви да спре завинаги.
Към днешна дата официалната средна възраст за настъпване на менопауза е 51 години, но някои хирургически операции и химиотерапията могат да са причина тя да ви сполети и по-рано.
Възможно решение:
Може да ви изненада, но специалистите препоръчват да правите колкото може повече секс. Сексът стимулира кръвния поток към гениталиите или с други думи – колкото повече го правите, толкова повече ви се иска.
Разбира се, може да използвате продукти, които да направят секса по-комфортен, като кремове на основата на естроген или супозитории против сухотата, а локално приложения тестостерон увеличава желанието при жените в менопауза.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: